Čiščenje in razkuževanje prostorov
Priporočila so namenjena za čiščenje in razkuževanje, pisarn, uradov, pošt, trgovin…

Pred začetkom čiščenja se zaščitimo z ustrezno osebno varovalno opremo (OVO):

  • kirurška maska
  • plastični predpasnik za enkratno uporabo preko delovne obleke (halje)
  • rokavice

Masko in rokavice po potrebi oz. približno na 2 do 3 ure zamenjamo. Pred uporabo in po odstranitvi rokavic in maske si je treba temeljito umiti ali razkužiti roke.

Kako se pravilno nadene in sname masko in rokavice, je prikazano na naslednji povezavi. Pravilna namestitev in odstranitev zaščitne maske (pdf), dostopno na naslednji povezavi.

Prostor najprej dobro prezračimo (najmanj 1 uro), nato površine prostorov očistimo in po tem še razkužimo. Pri uporabi čistilnih in razkužilnih sredstev upoštevamo navodila proizvajalca.

  1. ČIŠČENJE

Za čiščenje površin uporabimo vodo in čistilna sredstva, ki jih običajno uporabljamo. Pripomočki in oprema za čiščenje sanitarnih prostorov naj bodo ločeni. Čistimo vedno od najmanj onesnaženih površin proti bolj onesnaženim površinam. Prostor tudi med čiščenjem zračimo (odprta okna).

  1. RAZKUŽEVANJE

Po čiščenju razkužimo površine z 0,1 % raztopino natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Še posebej skrbno razkužimo površine, ki se jih osebe pogosto dotikajo (npr. kljuke, pulti, okenske police, ročaji, držala ograj, stikala, straniščna školjka, potezna vrvica oziroma gumb za splakovanje stranišča, pipe umivalnikov, stene dvigal in majhnih prostorov (npr. za kopirni stroj), tipkovnice, slušalke, svinčniki za souporabo za stranke ipd.).

Pripravki natrijevega hipoklorita (npr. varikine) so v prosti prodaji v različnih koncentracijah, največkrat kot 4% ali 5% raztopine.

Glede na to, kolikšne površine bomo razkuževali, pripravimo ustrezno količino raztopine za razkuževanje (npr. 1 liter, 2 litra, 10 litrov…).

V spodnjih dveh tabelah so podane potrebne količine natrijevega hipoklorita (npr. varikine) in vode za pripravo različnih količin raztopine za razkuževanje.

  1. Priprava raztopine za razkuževanje iz koncentrata natrijevega hipoklorita (varikine), ki vsebuje 4 % natrijevega hipoklorita:

Količina pripravljene raztopine za razkuževanje

Količina 4 % koncentrata natrijevega hipoklorita (varikine)

Količina vode

1 liter

25 mililtrov*

0,975 litra

2 litra

50 mililtrov

1,95 litra

5 litrov

125 mililitrov

4,875 litra

10 litrov

250 mililitrov

9,75 litrov

 

  1. Priprava raztopine za razkuževanje iz koncentrata natrijevega hipoklorita (varikine), ki vsebuje 5 % natrijevega hipoklorita

Količina pripravljene raztopine za razkuževanje

Količina 5 % koncentrata natrijevega hipoklorita (varikine)

Količina vode

1 liter

20 mililitrov

0,98 litra

2 litra

40 mililitrov

1,96 litra

5 litrov

100 mililitrov (1 deciliter)

4,9 litrov

10 litrov

200 mililitrov (2 decilitra)

9,8 litrov

*Čajna žlička: 5 mililitrov, jušna žlica: 15 mililitrov

Dva praktična primera priprave raztopine za razkuževanje s 4 % natrijevim hipokloritom (varikino):

  • Priprava  1 litra raztopine za razkuževanje:

v posodo nalijemo pol litra vode, dodamo 5 čajnih žličk varikine, nato dodamo še manjkajočo količino vode do enega litra (to je 5 čajnih žličk vode manj, kot pol litra). Premešamo.

  • Priprava 10 litrov raztopine za razkuževanje:

v 10 litrsko posodo z oznakami za količino nalijemo vodo približno do polovice, nato vlijemo četrt litra varikine ter dopolnimo z vodo do oznake za 10 litrov. Premešamo.

Svetujemo, da za dnevno uporabo pripravite vsak dan svežo raztopino za razkuževanje (0,1 % raztopino natrijevega hipoklorita) in da koncentrat natrijevega hipoklorita (npr. varikino) po uporabi vedno dobro zaprete.

Za občutljive površine lahko namesto natrijevega hipoklorita (varikine) uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 do 80% etanol. Natrijev hipoklorit (do 5%, varikina) in razkužila, ki vsebujejo etanol, so dostopna v prosti prodaji.

3. RAVNANJE Z ODPADKI

Po končanem čiščenju in razkuževanju osebno varovalno opremo (OVO) pravilno snamemo. OVO ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo) je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačimo in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikamo več. To vrečo nato namestimo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežemo ter je ne odpiramo več. Vrečo je treba hraniti ločeno od ostalih odpadkov vsaj 72 ur, preden jo odložimo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).

 

Navodila za pripravo razkužila (pdf), dostopno na naslednji povezavi.